Over deze review

Op verzoek van Instant Design Tool heb ik de product design tool getest. Zowel de front-end: het designen van je gewenste fotoproduct als de backend: CRM, dashboard en facturatie. Ik ben deze samenwerking met Instant Design Tool aangegaan vanwege mijn passie voor fotografie en activiteiten als zelfstandig professioneel fotograaf. De fotoprints die in deze review aan bod komen heb ik gekregen van Instant Design Tool. Zo, nu back to business.

Instant Design Tool

“Wie is Instant Design Tool?” hoor ik je denken. Instant Design Tool is de softwarepartij die o.a. de software (en backend) levert voor bedrijven als Fotofabriek.nl en Intertoys. Reden dat je gemakkelijk en snel bij deze bedrijven fotoproducten in een handomdraai hebt gedesigned. Waarschijnlijk heb je er nooit zo bewust over nagedacht wíe nu het bedrijf is dat deze ongekende gebruikservaring biedt. Nou, dat is Instant Design Tool. Een jong en dynamische club met 25 jaar ervaring.

Hoe kun je de Instant Design Tool software gebruiken als fotograaf?

 • Door middel van een linkje naar de tool op je site/blog. Je geeft bezoekers de mogelijkheid de tool te gebruiken en fotoproducten te personaliseren. Ook kan je jouw fotografiewerk uploaden in de tool en toepassen op bijvoorbeeld een canvas. Standaard wordt de tool geleverd met een backoffice en kassa.
 • Het is ook mogelijk om de tool intern te gebruiken. Zo kun je bij een klant jouw service uitbreiden door ook een mooie foto op bijvoorbeeld Forex aan te bieden. Deze kan je dan zelf in de tool uploaden en naar de printfaciliteit van Instant Design Tool sturen. Hij wordt dan voor je afgedrukt, ingepakt en verstuurd. Als fotograaf bepaal je vervolgens zelf je verkoopprijs die je in de backoffice kan instellen.
 • Als tool geïntegreerd op je website. Daar heeft Instant Design Tool zelfs een gloednieuwe WooCommerce plugin voor ontwikkeld.

Inhoud van deze review

In deze review geef ik je een korte tour door de software die Instant Design Tool (IDT) heeft ontwikkeld. Niet alleen voor bedrijven, ook voor ons fotografen is het interessant. Vandaar dat ik het extra interessant vond en deze samenwerking ben aangegaan. Zoals aangegeven levert IDT een backend voor de aanbieder (bedrijven of fotografen) en een front-end voor de eindgebruikers (consumenten of afnemers). Dat maakt de software van IDT een totaalpakket.

 

Spring snel naar een van de volgende onderdelen

Opmaakmogelijkheden van de editor

De editor van Instant Design Tool werkt vrij gebruiksvriendelijk. Je kiest eenvoudig je gewenste fotoproduct. Het assortiment is groot. Van fotoproducten, kaarten, visitekaartjes, fotoboeken, cadeauartikelen tot wanddecoraties. Gemakkelijk maak je de keuze uit een van deze categorieën en specifieer je je keuze. Vervolgens beland je aan in de editor. Afhankelijk van het fotoproduct dat je kiest, ziet het er natuurlijk anders uit. In mijn geval krijg ik de editor te zien aangepast op het kunnen vormgeven van eigen fotoprints. Het eerste dat opvalt is het eenvoud en minimalisme waarmee de editor is gemaakt. Geen overbodige knoppen en eigenlijk alleen de noodzakelijke functionaliteiten. Immers is bij het afdrukken van een fotoprint overbodige poespas irrelevant. Belangrijke functionaliteiten vind je in de zijbalk aan de linkerkant van je scherm. Te kiezen uit: foto’s, tekst, decoraties, indeling en achtergrond.

Eerste waar je vanzelfsprekend mee start is het uploaden van je gewenste foto(‘s). In mijn geval heb ik twee type prints laten afdrukken, een set van 30 x 45 prints en een print van 60 x 90. Hetgeen me direct opviel bij het kiezen van de 30 x 45 prints is dat je een minimaal aantal fotoprints dient af te nemen. Dit is niet in te stellen door de fotograaf die de software op zijn eigen platform runt, maar is de minimale afnamehoeveelheid die Instant Design Tool vereist. Jammer, want dat betekent voor klanten minder toegankelijke fotomaten tegen grotere oplage: iets dat niet altijd is gewenst.

Na het uploaden van je foto(‘s) sleep je gemakkelijk het bestand naar het midden van je scherm of klik je op de foto en hij wordt direct ingevoegd op maximale grootte. In de linkerbovenhoek checkt een stukje software de minimaal benodigde resolutie en of je foto dus scherp genoeg afgedrukt kan worden. Afhankelijk of je nog tekst, of decoraties (bijvoorbeeld een QR code) wilt toevoegen, kies je de opties uit de zijbalk of kies je rechtsboven op de felblauwe knop ‘Bestellen’.

In de topbar in de software heb je zelfs nog een mini fotobewerkingsprogramma tot je beschikking waar je terplekke de transparantie, het contrast, verzadiging en helderheid kan aanpassen. Vormen en frames kan toevoegen en zelfs schaduwen en randen. Overbodig wat mij betreft, want een redelijke hobbyfotograaf zorgt ervoor dat hij zijn beelden vóór uploaden heeft bewerkt. Maar je zal zien: zodra het ontbreekt is er een groep mensen dat de functionaliteit mist.

De editor oogt rustig en overzichtelijk. Juist doordat er een selectief aantal functionaliteiten aanwezig zijn. Tegelijkertijd vraag ik mij op moment van schrijven af: wat wens je nog meer, op het moment dat je een fotoprint of wanddecoratie vormgeeft? Juist. Mijn inziens is de tool van alle gemakken voorzien en zorgt ervoor dat je snel een fotoproduct in elkaar zet.

Heb je op de bestel-knop gedrukt, controleert vlug een tooltje je project nog. Een korte paginacontrole vindt plaats. Klik je verder, beland je in je winkelwagen waar je eenvoudig afrekent.

 

 

Pluspunten van de editor

 • Eenvoud en gebruiksgemak.
 • Paginacontrole en controle aantal DPI.
 • Fotobewerkingsmogelijkheden on-the-go.
 • Functionaliteiten zitten op herkenbare plekken.
 • Uitlijnmogelijkheden van je beeldmateriaal.

Minpunten van de editor

 • Decoratie- en tekstmogelijkheden wat mij betreft overbodig.
 • Foto-editor ziet er zo eenvoudig uit, dat je je afvraagt of je niet iets mist.
 • Upload mogelijkheid van foto’s helaas gemaximaliseerd tot 30 MB.

Gebruikersgemak van het beheerpaneel

De software van Instant Design Tool komt met meegeleverd dashboard en backoffice. Dit maakt de software alles-in-1 en ook voor de aanbiedende commerciële partij (fotografen of andere aanbieder) gemakkelijk. Centraal beheer je op één plek je assortiment, prijzen en administratieve rompslomp.

Door Instant Design Tool wordt een compleet softwarepakket geleverd. Het beheerpaneel is onmisbaar voor alle administratieve data en het managen van je assortiment. Het beheerpaneel is net zo gemakkelijk en gebruiksvriendelijk ingericht als de editor. Zo kan je gemakkelijk coupons aanmaken, orders inzien en je assortiment managen.

 

Pluspunten van het beheerpaneel

 • Gemakkelijk je gehele administratie in één overzicht.
 • Volledig aan te passen naar je eigen branding.
 • Shop te integreren in een WordPress CMS via ontwikkelde WooCommerce plugin.
 • Gemakkelijke product-tour voor eerste kennismaking met de backend.
 • Eigen custom-domain te kiezen, zodat de software volledig geintegreerd zit in je dienstverlening.

Minpunten van het beheerpaneel

 • Geen eigen lettertypes toe te voegen aan de catalogus.
 • Doordat het customized software is, is het even wennen hoe de technische mogelijkheden elkaar versterken.

Mijn fotoproduct

Voor het testen van de software en backend van Instant Design Tool, heb ik gekozen om fotoprints te laten afdrukken. De kwaliteit van mijn fotoproduct ben ik erg tevreden over. De prints zijn van hoge kwaliteit en geven de kleuren goed weer. Enige minpunt dat ik kan bedenken over mijn fotoproduct, is het feit dat verschillende afmetingen of verschillend aantal grams papier wordt afgedrukt.

 

Pluspunten van fotoproduct

 • Goed verpakt: kartonnen verpakking strak langs fotoproduct.
 • Kreukt niet: door de bandjes die ervoor zorgen dat de foto’s plat blijven tijdens verzending.
 • Hoge kwaliteit fotoafdruk: op 300 en 240 grams satin papier gedrukt. De afdruk 60 x 90 is op glanspapier afgedrukt en de 30 x 45 op mat papier.
 • Kleurechtheid: reële fotokleuren.

Nadeel van fotoproduct

 • Hoekjes van fotoprint snel beschadigd doordat deze niet beschermd worden in de verpakking.
 • Grotere fotoprints (bij mij de 60 x 90 print) wordt opgerold bezorgd.

Pin It on Pinterest